Abu Garcia – svensk kvalitet

Abu Garcia hör till Sveriges elit när det kommer till utrustning för sportfiske! Huvudkontoret ligger i Blekinge men produkterna säljs över världen.

Abu Garcia

Bakgrund

Idag ingår företaget i ett större bolag, Pure Fishing, som har huvudkontoret i USA. Detta tillhör världens absolut största företag inom sportfiske. Abu Garcia såg dock sin början under 1920-talet då svensken Carl-August Borgström grundade dåvarande AB Urfabriken.

Till en början var det inte fiske som var på tapeten utan vad som tillverkades av ABU var fickur av god kvalitet. Företaget blev ett familjeföretag som gick i arv och produktutvecklingen ledde till väckarklockor, telefonkontrollur och taxametrar. De dåliga ekonomiska förhållandena som rådde i eftersvallet av andra världskriget påverkade taxiverksamheterna och alltså även ABU som till största delen tillverkade taxametrar till dessa. Idén om spinnrullar till sportfiske växte fram och den första spinnrullen kom 1941.

Sedan dess har produktionen växt allt mer och idag kan man hitta ett gediget sortiment av sportfiskeutrustning från Abu Garcia. Dessa kan du hitta och beställa på de flesta sidor som säljer sådan utrustning. Det finns allt från enklare utrustning för allroundfiske till riktiga proffsprodukter som superlinor och effektiva spinnare.

Napp och Nytt

Företaget Abu Garcia ger idag ut en populär tidning för sportfiskare, Napp och Nytt. Den har getts ut ända sedan 1948 och tidningen gjorde ett tappert försök att lägga ner 2005. Det gick dock inte landets sportfiskare med på utan kom med stora protester vilket resulterade i att tidningen nappade på idén att fortsätta trycka upplagor tills vidare.